لا أله الا الله محمد رسول الله

:: Madah PujanGGa ::

Wednesday, August 4, 2010

Hikmah Dari Seekor Ulat


Dalam sebuah kitab Imam Al-Ghazali menceritakan pada suatu ketika tatkal Nabi Daud A.S sedang duduk dalam suaranya sambil membaca kitab Az-Zabur, dengan tiba-tiba dia terpandang seekor ulat merah pada debu..

Lalu Nabi Daud A.S berkata pada dirinya, "Apa yang dikehendaki Allah dengan ulat ini?"

Sebaik sahaja Nabi Daud selesai berkata begitu, maka Allah pun mengizinkan ulat merah itu berkata-kata kepada Nabi Daud A.S. "Wahai Nabi Allah! Allah SWT telah mengilhamkan kepadaku untuk membaca "Subhanallahu Walhamdulillahi Wala Ilaha Illalahu Wallahu Akbar" setiap hari sebanyak 1000 kali dan pada malamnya Allah mengilhamkan kepadaku membaca "Allahumma Solli Ala Muhammadin Annabiyyil Ummiyyi Wa Ala Alihi Wa Sohbihi Wa Sallim" setiap malam sebanyak 1000 kali. Setelah ulat merah itu berkata demikian, maka dia pun bertanya kepada Nabi Daud A.S, "Apakah yang dapat kamu katakan kepadaku agar aku dapat faedah darimu?"

Akhirnya Nabi Daud A.S menyedari akan kesilapannya kerana memandang remeh akan ulat tersebut, dan dia sangat takut kepada Allah SWT. Maka Nabi Daud A.S pun bertaubat dan menyerah diri kepada Allah SWT.

Begitulah wahai sahabat-sahabat sikap para Nabi A.S apabila mereka menyedari kesilapan yang telah dilakukan. Maka dengan segera mereka akan bertaubat dan menyerah diri kepada Allah SWT .bKisah-kisah yang berlaku pada zaman nabi bukanlah untuk kita ingat sebagai bahan sejarah, tetapi hendaklah kita jadikan sebagai teladan supaya kita tidak memandang rendah kepada apa sahaja makhluk Allah yang berada di bumi yang sama-sama kita tumpangi ini..

~Let's Zikrullah~

~Renungan buat Hamba Yang Ingin kembali kepada Illahi~

Wallahua'lam..=D

No comments:

Related Posts with Thumbnails